Vážení zákazníci, nábytek vozíme zpravidla do 10 dnů - 3 týdnů.

Kouzlo epoxidové pryskyřice při výrobě nábytku

Epoxidová pryskyřice se stala oblíbeným materiálem mezi truhláři a designéry interiérů díky svým unikátním vlastnostem a estetickému potenciálu. Stala se ideálním materiálem pro výrobu nábytku, zejména stolových desek, které vás zaujmou jak svým moderním vzhledem, tak i svou vysokou odolností. V našem článku se vám pokusíme přiblížit, co je epoxidová pryskyřice, jak se s ní pracuje a na co je potřeba dávat pozor, pokud se rozhodnete s ní manipulovat i vy sami. 

Co je epoxidová pryskyřice?

Epoxidová pryskyřice je čirá syntetická sloučenina, která vzniká polymerací epoxidových monomerů. Mnohdy se můžete setkat ještě s mnoha dalšími názvy pro tuto syntetickou sloučeninu, jako je epoxid, epoxy nebo křišťálová pryskyřice. Je známá svou vysokou pevností, tvarovou stálostí, chemickou odolností a schopností vytvořit hladký, lesklý povrch. Mezi další kladné vlastnosti lze počítat to, že odolává i vyšším teplotám a nedá se rozpustit, tedy běžnými způsoby. Pryskyřice se skládá ze dvou složek – pryskyřice a tvrdidla – které je potřeba před použitím smíchat. Po jejich promíchání začíná proces samotného tuhnutí, tedy polymerizace. Epoxidovou pryskyřici řadíme mezi tzv. reaktoplasty, tedy látky, které lze působením katalyzátoru (tepla, tvrdidla, záření, atd.) vytvrdit.

Jak pracovat s epoxidovou pryskyřicí

Při práci s epoxidovou pryskyřicí je důležité dodržovat správný poměr pryskyřice a tvrdidla, což zajistí optimální tuhnutí a vlastnosti výsledného produktu. Vhodný poměr je vždy uveden na obalu dvousložkové pryskyřice a je nezbytné jej dodržovat, a to opravdu na gramy. Proces míchání je totiž klíčový. Obě složky je nezbytné velmi důkladně promíchat, minimálně 2 - 3 minuty stálého míchání, protože nesprávně promíchaná směs může vést k nerovnoměrnému tuhnutí a povrchovým vadám. Důležité je také zajistit čistotu pracovního prostředí, protože prach a nečistoty mohou narušit finální vzhled pryskyřice.

 

Epoxidova_pryskyrice_vyroba_stolu_benoble_blogPoužití epoxidové pryskyřice v truhlářství

Tento jedinečný materiál má opravdu velmi široké využití. Používá se například při výrobě šperků, či dekorací, a my jej využíváme v naší truhlářské dílně především k výrobě našich designových stolových desek. Epoxid nám umožňuje vytvářet pro vás jedinečná zpracování stolových desek. Kombinace dřeva a pryskyřice vytváří moderní a efektní vzhled. Stolové desky z epoxidové pryskyřice mohou mít jak přírodní, tak velmi kreativní design – záleží na použitých pigmentech a způsobu její aplikace. 

Kromě estetického hlediska má pak u nás pryskyřice ještě další využití a tím je péče o dřevo. Pomocí epoxidové pryskyřice dokážeme kvalitně zacelit nejrůznější prasklinky a trhliny ve struktuře dřeva, ať už se jedná o ty přírodní, které se v masivu mohou vyskytovat nebo o ty způsobené užíváním vašeho nábytku. Prasklinky pečlivě vyplníme pryskyřicí. Po důkladném zaschnutí zbrousíme a následně obnovíme povrchovou úpravu dřeva. Váš nábytek poté opět vypadá jako nový!

Barevné možnosti epoxidové pryskyřice

Epoxidová pryskyřice je ve své základní formě čirá, což umožňuje tvůrcům experimentovat s různými barevnými pigmenty. K obarvování pryskyřice se používají speciální epoxidové pigmenty, které jsou dostupné v široké škále barev. Některé pigmenty mohou vytvářet perleťové, metalické nebo průsvitné efekty, což dodává stolovým deskám na originalitě a hloubce. Přejete-li si zachovat průhlednost a přesto dodat epoxidu barvy, sáhnete po barvách určených pro epoxid. Pigmenty jej obarví a svou průhlednost ztratí. Pokud jde o námi využívané barvy, nejčastěji se kloníme k čiré, tedy průhledné, variantě, nicméně na přání zákazníka samozřejmě aplikujeme i barevné pigmenty, především pak ty v černé a bílé barvě.

 

Michani_pryskyrice_s_pigmenty_Benoble_blogDoba tvrdnutí a další důležité informace

Doba tvrdnutí epoxidové pryskyřice závisí na teplotě prostředí, tloušťce vrstvy a konkrétním typu pryskyřice. Po smíchání dvou složek epoxidu, tedy samotné pryskyřice a tvrdidla, se zahájí chemická reakce a započne proces samotného tvrdnutí. Není potřeba se však ničeho bát, ani nijak výrazně pospíchat při práci s ní. Doba tvrdnutí se totiž obvykle se pohybuje mezi 24 až 72 hodinami. Avšak u některých druhů a za méně příznivých podmínek může být potřeba pro dosažení plné tvrdosti až několik týdnů. Během tohoto procesu je důležité zajistit, aby na povrch nepronikaly nečistoty a aby vrstva pryskyřice tuhla při konstantní teplotě.

 

Moderní a efektivní vzhled

Stolové desky doplněné o prvky z epoxidové pryskyřice jsou nejen dokonale funkční, ale také i velmi efektní. Lesklý povrch pryskyřice navíc podtrhuje a zvýrazňuje přírodní krásu dřeva a pomáhá vytvářet dojem luxusu. Epoxidová pryskyřice je v současné době jedním z velmi oblíbených moderních materiálů, který se skvěle hodí do současných moderních a designových interiérů vašich domovů. Je častým prvkem nejen minimalistického, či skandinávského stylu, ale také i stylu industriálního, v němž vyrábíme náš nábytek a naše designové jídelní stoly i my v naší truhlářské dílně.

 

vzhled_epoxidove_pryskyrice_Benoble_blogBezpečnost práce a pryskyřice

Jak jsme již uvedli na začátku, epoxidová pryskyřice je chemická sloučenina a jako taková může být škodlivá lidskému zdraví. Proto při práci s ní vždy dodržujeme zásady správné manipulace, které bývají uvedeny v návodech k použití (pokud byste se někdy i vy chtěli pustit do práce sní). Obecně ale rozhodně platí vždy používat ochranné pomůcky, jako jsou rukavice, brýle a chránit se před stykem s kůží.

Jelikož epoxidová pryskyřice uvolňuje výpary, je vhodné pracovat v dobře odvětrávaném  prostředí a zároveň zamezit jejich vdechování vhodnou ochrannou dýchacích cest, kterou mohou být speciální masky určené pro práci s materiály, z nichž se uvolňují zdraví škodlivé výpary. 

 

Závěrem

Epoxidová pryskyřice je tedy ideálním materiálem pro každého, kdo se snaží o to, vytvořit si elegantní a útulný domov a vyzdobit si jej originálním a vysoce estetickým nábytkem. Při správném použití může epoxidová pryskyřice dodat vašemu designovému nábytku nejen na jeho kráse, ale i na odolnosti a napomůže tomu, aby vám váš nábytek vydržel klidně i po celé generace.