Vážení zákazníci, nábytek vozíme zpravidla do 10 dnů - 3 týdnů.

Jaké jsou přednosti dubového dřeva?

 

Dubové dřevo je jedním z nejoblíbenějších a nejtradičnějších materiálů při výrobě našeho designového nábytku. Je tomu tak především díky jeho značné tvrdosti a zejména vysoké odolnosti. Používáme jej k výrobě našich designových kousků také i kvůli jeho výraznému a jedinečně krásnému vzhledu. Nábytek z dubového masivu vám bude nejen dlouho sloužit, ale také dodá vašemu interiéru opravdu nadčasový charakter. Nyní se vám pokusíme dubový masiv a jeho výhody trochu přiblížit. Proč je tedy dubové dřevo tak ceněné a jaké jsou jeho hlavní přednosti?

 

Jak je to s jeho výhodami

Dubové dřevo, nebo chcete-li dubový masiv, se vyznačuje výjimečnou kombinací vlastností, které z něj činí ideální volbu pro výrobu jakéhokoliv druhu nábytku. Jednou z jeho hlavních přednosti je dozajista jeho vysoká odolnost proti opotřebení, vlhkosti a škůdcům z oblasti hmyzu. Díky tomu vám nábytek, stejně tak jako všechny výrobky z dubového dřeva, může vydržet po celé generace. Dále je zde fakt, že dubové dřevo zůstává poměrně stabilní i při změnách teplot a vlhkosti, což zajišťuje, že nábytek si zachová svůj tvar a strukturu i v náročných podmínkách. Ze dřev u nás dostupných je to právě dub, který nejlépe snáší teplotní výkyvy, změny vlhkosti a nejlépe odolává povětrnostním podmínkám.

 

Prednosti_duboveho_dreva_Benoble_blogTvrdost a trvanlivost dubového dřeva

Jednou z nejvýraznějších vlastností dubového dřeva je jeho tvrdost. Dubový masiv se řadí mezi vysoce tvrdá dřeva, a do této skupiny patří ještě několik dalších druhů dřeva, například eben nebo mahagon. Ve srovnání s nimi je však dub u nás výrazně dostupnější, a to nejen po cenové stránce. 

I přesto, že je dubové dřevo poměrně tvrdé, dá se celkem snadno zpracovávat a opracovávat a to je jeden z dalších důvodů, proč s tím rádi pracujeme. Dubové dřevo se poměrně dobře lepí i moří, díky čemuž nám jde výroba vašeho designového kousku doslova od ruky. 

Jelikož se jedná o jedno z nejtvrdších dřev u nás, je poměrně dobře odolné vůči mechanickému poškození, jako mohou být škrábance a nárazy. Je proto logické, že kromě výroby desek pro jídelní stoly je mnohými výrobci využíváno pro výrobu kvalitních dřevěných podlah. Nejen podlaha a stolové desky jsou hlavními artikly, které se z něj vyrábí. V naší dílně z něj vyrábíme i další designové kusy nábytku, jako jsou postele, lavice, komody, konferenční stolky a mnoho dalšího. Obecně se tedy hojně využívá k výrobě nábytku, který ve vaší domácnosti podstupuje nejvyšší míru zátěže, tedy je nejvíce využíván. Díky vysoké trvanlivosti dubového masivu je nábytek z něj vyrobený investicí doslova na celý život.

 

Práce s dubovým dřevem

Práce s dubovým dřevem může být pro truhláře náročnější vzhledem k jeho tvrdosti, ale výsledky rozhodně stojí za to. Abyste mohli s dubovým dřevem začít vůbec pracovat, je samozřejmě nezbytné, aby dubové stromy dorostly potřebné velikosti, kdy je možné je skácet. Jedná se o dlouhodobý proces, který trvá několik desítek let. Po pokácení se dřevo přepraví na pilu k rozřezání a následně se musí nechat dokonale vyschnout. Sušení samotné může trvat několik týdnů (pokud se procesu pomůže), ale standardně se doba sušení pohybuje kolem 2 let, než je dřevo dokonale vyschlé a je možné s ním pracovat. Pokud bychom se pokusili zpracovat nedokonale vyschlé dřevo, došlo by posléze k jeho deformaci, jakmile by dřevo postupně ztrácelo poslední zbytky vlhkosti. 

Díky své hustotě je dubové dřevo méně náchylné k deformacím, což zajišťuje preciznost a kvalitu hotových výrobků. Dřevo lze dobře opracovávat ručně i strojově. V naší dílně kombinuje oba postupy, abychom pro vás připravili originální designové kousky, které splní vaše představy. Posledním krokem je pak závěrečná finální úprava, tedy olejování nebo lakování, díky níž získává dubový masiv nádherný a dokonale přírodní vzhled.

 

mceclip0-8Proč volíme dubové dřevo

Volba dubového dřeva je nejen otázkou kvality, ale také stylu a trvanlivosti. Na rozdíl od měkčích druhů dřeva, jako je borovice nebo smrk, nabízí dub výrazně delší životnost a vyšší odolnost. Navíc má dubové dřevo přirozenou kresbu a texturu, která dodává nábytku eleganci a charakter. Díky jeho opravdu jedinečné kresbě jej snadno rozeznáte od ostatních druhů dřeva. Dubový masiv má charakteristickou světle hnědou barvu a jemnou strukturu. Letokruhy jsou u tohoto druhu dřeva poměrně pravidelné, dobře viditelné a jsou podstatně výraznější, než jejich okolí. Je pro ně charakteristická tmavě hnědá barva. Pokud tedy hledáte materiál, který kombinuje estetiku s funkčností, je dubová masivní deska pro vás tím pravým řešením.

 

Využití dubového dřeva při výrobě nábytku

Dubové dřevo je vhodné pro výrobu široké škály nábytku. V naší dílně jej využíváme k výrobě již zmíněných designových stolových desek, ale i k výrobě dalších stylových kousků. S naší službou realizace na míru pro vás připravíme jakýkoliv druh nábytku, po němž vaše srdce zrovna zatouží: skříně, postele, komody, nebo i dřevěné dekorační prvky pro zútulnění vaší domácnosti. Jeho univerzální použití a přirozená krása dělají z dubového dřeva materiál, který se hodí jak do tradičních, tak do moderních interiérů. Navíc je dub dobře kombinovatelný s jinými materiály, jako jsou kov nebo sklo, což nám umožňuje vytvářet unikátní a stylové designy nejen v našem oblíbeném industriálním stylu.

 

Dubove_drevo_v_kombinace_se_sklem_benoble_blogSprávná péče o vás nábytek

Odolnost a dlouhou životnost vašeho nábytku podpoříte tím, že o něj budete vhodně pečovat a dodržíte několik zásad, jak se k dřevu jako takovému chovat. Pravidelná údržba je klíčem k dlouhotrvajícímu krásnému vzhledu a k bezchybné funkčnosti. Hlavní zásady správné péče o dřevěný nábytek jsme pro vás sepsali v našem předchozím blogovém článku s názvem Jak se starat o váš nábytek z masivu.

 

Udržitelnost a dubové dřevo

V současnosti je poměrně módním pojmem udržitelnost a vše, co je s tímto tématem spojené. I zde můžeme dubovému dřevu udělit pomyslný plný počet bodů. Dřevo, ať už dubové nebo jiné, je čistě přírodní materiál a jako takový je ve své podstatě stoprocentně ekologický. Nejen že se dá přirozeně odbourat, ale navíc je dub velmi trvanlivý a nábytek z něj vyrobený vydrží po desetiletí. A v neposlední řadě - dřevo se snadno renovuje. Stačí přebrousit, obnovit povrchovou úpravu a funguje dál.

 

Závěr

Dubové dřevo je skutečnou klasikou v truhlářském průmyslu, a to z dobrého důvodu. Jeho tvrdost, odolnost a přirozená krása z něj činí materiál, který nikdy nevyjde z módy a který dokáže dodat interiéru nadčasový vzhled. Ať už plánujete výrobu nábytku na míru nebo hledáte kvalitní materiál pro renovaci, dubové dřevo je volbou, kterou nebudete litovat. S jeho pomocí můžete vytvořit nábytek, který se stane nejen funkčním prvkem vašeho domova, ale také jeho ozdobou po mnoho let.