Vážení zákazníci, nábytek vozíme zpravidla do 10 dnů - 3 týdnů.

Jak se starat o váš nábytek z masivu

 

Masiv je dřevo a jeho hlavními charakteristikami jsou výrazná kresba, příjemná vůně a neopakovatelný design. Nábytek z masivu (a nejen z něj), vyžaduje specifickou péči. V naší truhlářské dílně pro vás denně vyrábíme kvalitní a designové kousky výhradně z toho nejkvalitnějšího masivu. Aby vám vaše jídelní stoly a konferenční stolky, stejně tak jako i ostatní kusy nábytku, co nejdéle vydržely a sloužily, je nezbytné se o ně adekvátně starat

 

Naše instrukce pro vás

Veškeré potřebné instrukce, jak s vaším nábytkem zacházet, čím jej čistit a čeho se vyvarovat, vám vždy osobně sdělíme v momentě, kdy k vám vámi objednaný nábytek doručíme. Jelikož je nám jasné, že v záplavě informaci a v rozrušení z vašeho nového designového kousku se může stát, že si vše dokonale nezapamatujete, rozhodli jsme se pro vás sepsat tento článek, abyste všechny naše rady mohli opakovaně dohledat. A samozřejmě, vždy vás rádi uslyšíme, proto neváhejte a se svými dotazy se na nás obracejte, klidně i opakovaně. 

 

Péče o nábytek z masivu

Je samozřejmě jasné, že aby vám například váš designový jídelní stůl v industriálním stylu co nejdéle vydržel, je potřeba udržovat jej v čistotě. S tím se ale pojí problém toho, jak tento nábytek čistit. A aby to nebylo tak jednoduché, vhodné způsoby čištění jsou navíc ovlivněny vámi zvolenou povrchovou úpravou.

A kromě samotného čištění je zde řada dalších faktorů, které můžete ovlivnit a které rozhodují o tom, jak dlouho se budete moct těšit se svého jídelního stolu. Které to jsou? Například sluneční záření, vlhkost vzduchu ve vašem domově a mnoho dalšího. Níže si jednotlivé body a rady rozebereme podrobněji.

 

stirejte_prach_benoble_blogNábytek (nejen) z masivu zbavte prachu

Jak jsme zmínili výše, je potřeba udržet vás nábytek čistý. Pokud doma pravidelně, alespoň jednou týdně uklízíte, pak pro vás tento bod nebude žádnou starostí navíc. 

Nábytek z masivu doporučujeme alespoň jednou týdně setřít ideálně suchým hadříkem s krátkým vlasem. V případě nutnosti je možné si hadřík lehce navlhčit. Ovšem opravu pouze minimálně. Hadr by nikdy neměl být mokrý! Dřevo je přírodní materiál a jako takový má tendenci nasávat do sebe vlhkost a může dojít k jeho poškození. Ideálně tedy volte suchou cestu jak se zbavit usazeného prachu.

Pokud vám stírání prachu hadříkem nepřipadá jeho nejvhodnější způsob, můžete sáhnout po vysavači. Ale i v takovém případě zásadně využívejte vysávání suchou cestou. Abyste zabránili nechtěnému poškrábání vašeho nábytku, nikdy nepoužívejte klasické hubice, kartáčové násady a jiné tvrdé předměty. Zásadně používejte nástavec se štětinami, který je výrazně jemnější a šetrnější k povrchu nábytku a především k této činnosti určený. Na hubici netlačte, aby vám při nechtěném sklouznutí nepoškrábala nábytek.

 

Vyhněte se vodě

Voda a dřevo opravdu nejdou dohromady. Povrchová úprava dřeva, nejčastěji lakování, může nábytek částečně ochránit před neblahými účinky vody, nicméně dlouhodobé vystavování většímu množství vody dřevo prostě zničí. Proto vždy čistěte suchou cestou. Pokud se vám stane, že na nábytku rozlijete vodu, např. při zalévání květin, vždy bezprostředně všechnu vodu odstraňte a nábytek nechte na dobře větraném místě dokonale proschnout. V případě potřeby i několik dní, dokud nebudete mít jistotu, že je dokonale suchý. Nikdy jej však nedávejte na topení, ani jej nezkoušejte např. fénovat. Dřevu totiž neprospívají ani vysoké teploty vzduchu. 

Je nám jasné, že u jídelního stolu se kontaktu s vodou a jinými tekutinami nevyhnete, ale stačí vždy vše ihned setřít a udržovat stolovou desku v suchu a čistotě. Abyste si ji nezničili kolečky od hrníčků a sklenic, nebo nespálili horkými hrnci, vždy používejte korkové (či jiné) podložky.

 

Pozor na topení jiné zdroje nadměrného tepla

Nejen masiv, ale i dřevo obecně, nemá rádo nadměrné teplo a příliš vysoké teploty. A nemusí se zrovna jednat přímo o oheň. Problém s vaším nábytkem můžete mít například i v okamžiku, kdy si svůj kousek postavíte příliš blízko k radiátoru, nebo jinému zdroji tepla, třeba krbu, nebo pokojovým kamnům

Přilehlá stěna daného nábytku bude trpět výkyvy teplot a zaručeně dojde k jejímu poškození a to klidně již za několik týdnů! Jak odhadnout správnou vzdálenost od topení? Odpověď rozhodně není univerzální. Doporučujeme umístit nábytek tak daleko od zdroje tepla, že v místě kde stojí, nepociťujete na rukou žádné zásadní změny teplot. Ať už se budeme bavit o centrálním topení nebo krbových kamnech, obecně lze říci, že čím větší vzdálenost, tím lépe. Vlivem vyšších teplot může dojít k nadměrnému vysychání dřeva a ke změně barvy dané oblasti, jež bude těmto teplotním výkyvům vystavena. 

 

Vyhněte se přímému slunečnímu záření

Obdobně jako u předchozího bodu, tedy u nadměrného tepla, i přímé sluneční záření (respektive UV záření) může “poškoditvzhled vašeho nábytku z masivu. Nicméně dobrou zprávou je, že v tomto případě nedojde k poškození funkčnosti jeho materiálu. Pouze po několika měsících může dojít ke změnám v odstínu povrchu nebo laku. Snažte se tedy vyhnout místům, kde dopadá přímé sluneční záření. 

 

V případě, že nemáte na vybranou, snažte se nábytek umístit tak, aby sluneční paprsky dopadaly na celý jeho povrch. Tím zajistíte, že případné změny v odstínu budou na celé ploše. Kromě estetiky ničemu nevadí, když bude jedna půlka stolové desky mít jiný odstín díky dopadajícímu slunečnímu záření. 

 

speciálni_prostredky_na_cisteni_masivu_benoble_blogSpeciální prostředky na čištění dřeva

Nabídka speciálních čistících prostředků na dnešním trhu je tak široká, že člověk může mít problém si vybrat. Vždy volte pouze přípravy speciálně určené k čištění masivu a dřevěných povrchů. Pokud si nejste jisti, kontaktujte prodejce a nechte si od nich odborně poradit. A nebo ještě lépe, zeptejte se na radu truhláře, který pro vás nábytek vyrobil. 

Vždy je lepší zvolit šetrnější prostředek na čištění, než riskovat a nábytek si poškodit. A když už se tak stane, opět vyhledejte radu odborníků, jak váš nábytek zachránit. Nebo se poraďte s restaurátory, či jinými profesionály z oboru. Pravděpodobně bude potřeba nábytek přebrousit a obnovit jeho povrchovou úpravu. 

 

Ostré a tvrdé předměty

Masiv je dřevo a jako takové není tolik odolné jako jiné, mnohem pevnější materiály, kupříkladu železo. Pád ostrého nebo tvrdého předmětu může na vašem masivním nábytku zanechat škrábance, či nevzhledné rýhy. Obvykle se jedná o nehody, kdy něco shodíte a dřevo tím poškodíte. Menší rýhy a škrábance je možné nechat přebrousit, ty větší a hlubší z nich už budete muset nechat zatmelit a přebrousit. V takovém případě budete potřebovat zásah truhláře

 

Povrchová úprava masivu

Správná péče o masivní nábytek je také ovlivněna jeho povrchovou úpravou. Pokud vlastníte designový kus, který není povrchově upraven, nesmí v žádném případě přijít do styku s vodou! Ani s vlhkým hadříkem. Proniknutí vody do struktury dřeva může vést ke tvorbě povrchových prasklin, puchýřů, a jiným změnám vzhledu a tvaru masivu. 

Masiv s povrchovou úpravou snese již o něco více, ale i tak se vyhněte vodě a používejte na nejvýše lehce navlhčený hadřík. Při čištění nepoužívejte sílu - dřevo nedrhněte. Pouze je lehce setřete a nechte dokonale vyschnout, než na něj položíte předměty, jako je ubrus nebo různé dekorace (vázy apod.).

 

Povrchová úprava olejem

Masiv a dřevo obecně je přírodní materiál a jako takový dýchá a neustále pracuje. Zachycuje také prach, nečistoty a vlhkost a je proto potřeba věnovat se jeho údržbě. Jednou z vhodných povrchových úprav je olejování. Olej vytváří přírodní ochranný film, který ale nábytku umožňuje “dýchat”, jelikož neucpává jeho póry. 

Druhou stranou mince je to, že olejovaný nábytek vyžaduje opravdu náročnou péči a neposkytuje tak vysokou ochranu proti vlhkosti a proti mechanickému poškození jako je tomu u ošetření dřeva lakem. Je proto potřeba především na začátku používání ošetřovat nábytek častěji olejem, alespoň 2 x měsíčně, než se vytvoří dostatečně silné ochranná vrstva oleje, která poskytne dřevu dostatečnou ochranu. 

Pouzivejte_podlozky_pod_nadobi_benoble_blogRozhodně byste měli dodržovat v co největší míře následující zásady: 

  • Rozlité tekutiny je nezbytné ihned setřít, abyste zabránili jejich vsáknutí do struktury dřeva. V opačném případě by mohlo dojít k jeho praskání, či ohýbání. 
  • Při jejich utírání postupujte jemně, nezatlačujte kapalinu do dřeva
  • Vždy utírejte ve směru vláken a pečlivě dosucha vytřete.
  • Otírejte pouze bavlněným hadříkem. 
  • Nepokládejte na nábytek těžké, horké, ostré ani vlhké předměty.
  • Pod vlhké a horké předměty, které pokládáte na stůl, vždy používejte podložky.
  • K čištění nepoužívejte chemické přípravky s obsahem acetonu benzínu nebo jiných agresivních látek.

Běžné čištění

  • Prach - odstraňujte suchým hadříkem, případně nepatrně navlhčeným, a to minimálně jednou týdně. Můžete použít i suchou prachovku. 
  • Nečistoty - stírejte lehce navlhčeným hadříkem, můžete přidat trošku mýdla nebo prostředků speciálně určených pro čištění dřeva ošetřeného olejem.
  • Nikdy nepoužívejte žádné chemické přípravky, saponáty, aceton nebo benzín.

 

Správná údržba vám pomůže prodloužit životnost vašeho nábytku. Doporučujeme olejovat povrch vašeho nábytku jednou za 4 - 5 měsíců

 

Povrchová úprava lakem 

dodrrzujte_zasady_pece_o_masiv_benoble_blogDalším druhem povrchové úpravy, která je výrazně odolnější, je lakování. Níže uvádíme základní prvky vhodné péče o takto ošetřený masiv a veškerý dřevěný nábytek. 

  • Na lakovaný masiv volte prostředky s antistatickými složkami, které brání opětovnému usazování prachu. 
  • Vyhněte se přípravkům se silikony, neboť tyto mohou masiv trvale poškodit. Ani prostředky k čištění kuchyně a různé druhy saponátů nejsou vhodné k čištění dřeva nebo masivu. 
  • Nepoužívejte prostředky 2 v 1 - pokud potřebuje nábytek vyčistit, kupte čistící prostředek, pokud konzervovat, pořiďte konzervant. Vždy volte přesně takový prostředek, který odpovídá tomu, co s dřevem zamýšlíte dělat.
  • Neumísťujte na masivní stolovou desku horké předměty (hrnce, apod.). Pod vlhké předměty (sklenice, vázy, talíře) vždy použijte podložku.
  • Přestože lak povrch nábytku poměrně dobře chrání, vždy ihned utírejte jakékoliv tekutiny, které na něj nedopatřením vylijete. 
  • Při čištění skvrn používejte zásadně vlhký hadřík. Můžete si pomoci trochou speciálního mýdlového čističe speciálně určeného pro lakované povrchy
  • Po vyčištění vlhkým hadrem nikdy nezapomeňte povrch dokonale setřít suchým hadrem, abyste z něj odstranili veškerou vodu. 
  • Pokud vám běžný čisticí prostředek nezabírá, můžete sáhnout po speciálním - avšak vždy po důkladném prostudování návodu. V případě, že jste daný prostředek ještě nezkoušeli, je vhodné vyzkoušet jej na méně viditelném místě nábytku, abyste se ujistili, že nedojde k poškození jeho povrchu.
  • Nikdy nepoužívejte organická rozpouštědla, jako je benzín, ředidla a pod. Tato by mohla lak rozleptat. 
  • Leštěnky s příměsí olejů jsou nevhodné, stejně tak jako abrazivní přípravky, jejichž pevné částice by mohly lak poškrábat. 
  • Jakoukoliv tekutinu, či skvrnu čistěte neprodleně, zvýšíte tím šanci na jejich odstranění a snížíte riziko poškození masivu.

 

Povrchová úprava voskem

Povrchová úprava voskem je poměrně žádaná, především kvůli ekologickým aspektům. Je však třeba pamatovat na to, že voskované dřevo není vodotěsné. Abyste tedy zabránili jeho poškození a mohli si dlouho užívat krásně vypadajícího nábytku, určitě dodržujte následující pokyny.

 

  • Dbejte na to, aby voskované dřevo nepřišlo do kontaktu s vodou. Jakékoliv tekutiny, které na něj nedopatřením vylijete, ihned odstraňte. Nenechávejte na dřevě dlouhodobě ležet ani žádné vlhké předměty. 
  • I u této povrchové úpravy platí, že nesmíte nechat na voskovaném dřevě žádné horké předměty, jinak riskujete její poškození. Pod hrnce dejte podložky, stejně tak jako pod mokré sklenice a vázy.
  • Vyhnete se styku voskovaného nábytku s teplem. Ať už se budeme bavit o tom, že na něj postavíte horký hrnec, nebo jen hrnek s kávou, vždy používejte k tomu určené podložky. Voskovaný nábytek by se neměl nacházet ani v dosahu kamen, či jiných přímých zdrojů tepla. Mohlo by totiž dojít k roztavení vosku
  • O voskovaný nábytek pečujte tím, že jej budete dobře používat. Tedy chovat se tak, aby nedošel k újmě. Dřevo je ovšem materiál, který se dříve či později opotřebuje. Je na vás, zda toto opotřebení, které se může projevovat škrábanci, či rýhami, budete považovat za běžné, nebo za chybu, jenž je potřeba opravit (přebrousit) a opětovně navoskovat. 
  • Pro čištění nábytku používejte zásadně suché a velmi měkké hadříky. Nejdůležitější je pravidelná a častá údržba, tedy stírání prachu. Pokud prach necháte na nábytku dlouho, může se stát, že některé částečky “proniknou” do povrchové úpravy a nejdou odstranit. 
  • Používejte zásadně čisticí prostředky určené pro voskované povrchy. Tyto dřevo nejen čistí, ale zároveň doplňují opotřebovaný vosk a díky tomu vytvářejí soudržnou vrstvu na povrchu nábytku, která jej pomáhá chránit a zakryje případné drobné škrábance.
  • Striktně se vyhněte mytí vodou a používání veškerých detergentů. Čistící prostředky, které obsahují bělidlo, mohou být obzvláště nebezpečné, díky své chemické povaze. 

 

Pecujte_o_svuj_jidelni_stul_benoble_blogZávěrem

Doufáme, že po přečtení našeho článku o tom, jak co nejvýhodněji pečovat o váš nábytek z masivu již víte, co máte dělat a naopak, čemu se rozhodně vyhnout. Obecně platí zamezit kontaktu s vodou, čistit prostředky k tomu určenými, používat podložky, zacházet s nábytkem opatrně, abyste se vyhnuli mechanickému poškození a průběžně obnovovat jeho povrchovou úpravu

Pokud máte k výše uvedenému jakékoliv dotazy a nebo řešíte jiný problém, na který jste v našem článku odpověď nenašli, neváhejte a ozvěte se nám. Rádi vám pomůžeme a poradíme.